Sådan forbereder du dig til at køre i snevejr
Gør din bil fri for is og sne
Fjern al sne og is fra vinduer, spejle og lygter før du kører - så kan andre trafikanter se dig, og du kan se dem. Det er farligt at køre med begrænset udsyn og kan samtidig koste dig en betinget frakendelse af kørekortet, hvis din bil ikke er ordentligt renset og afiset. Sørg også for at fjerne eventuel sne på tag og kølerhjelm, da det ellers kan falde af under kørsel og hindre udsyn eller ramme andre.
Fyld sprinklervæske på bilen
Vintervejene er fyldt med sne, snavs og salt, så sørg for at der er sprinklervæske på bilen, så du kan holde forruden ren. Forbruget af sprinklervæske om vinteren kan være enormt, og en tom beholder er lig med meget ringe udsyn. Sørg for, at den sprinklervæske, du hælder på, er frostsikret til mindst -21 grader.
Sørg for der er rigeligt med brændstof på bilen
Det er rart at have rigeligt med brændstof på bilen, så bilen kan holdes tændt hvis du holder i kø eller afventer assistance. Alternativt kan du have ekstra brændstof i en reservedunk i bagagerummet.
Sæt ekstra tid af til at komme frem
Alt tager længere tid når der er sne på vejene. Vejbanen kan være glat, trafikken kører langsommere og der kan være uforudsete hindringer på din rute. Sørg for at have sat nok tid af til transporten, så du ikke bliver presset over den forøgede transporttid.
Hav strøm på din mobil
Sørg for at din mobiltelefon er opladet, så du kan tilkalde hjælp, hvis du får brug for det. Det kan også være, du skal give besked til hjemmet, arbejde eller børnehaven om, at du er forsinket.
Hav nummeret til vejhjælp ved hånden
Har du tegnet dækning for vejhjælp gennem os, er det Dansk Autohjælp du skal kontakte ved nødstop. De kan kontaktes på 70 10 80 90. Det er også muligt at downloade deres app ”Vejhjælp”, så du altid har hjælpen lige ved hånden.
Medbring varmt tøj
Hav varmt tøj og fornuftigt fodtøj i bilen – herunder et par handsker. Medbring også gerne et tæppe, så du kan holde varmen, hvis du er kørt fast og nødsaget til at vente i bilen.
Medbring vintergrej til bilen
Hav en god sneskraber, skovl, slæbetov, startkabler og en advarselstrekant liggende i bilen. Hvis du bliver nødt til at begive dig ud på fods, er det samtidig en god idé med refleksvest samt lommelygte.
Medbring væske og lidt til den værste sult
Hav et lille nødforråd af mad og drikkevarer med i bilen, da du kan risikere at komme til at sidde og vente på assistance eller turen blot kommer til at tage væsentlig længere tid end beregnet .
Sådan optimerer du din kørsel i snevejr
Sænk farten
Sæt farten ned, hvis du er i tvivl om underlagets beskaffenhed og prøv at foretage en bremseprøve på en strækning, hvor du er alene. En sænkning af hastigheden fra f.eks. 80 til 60 km/t giver næsten en halvering af bremselængden – og tilsvarende hvis du reducerer hastigheden fra 60 til 40 km/t. Det kan være afgørende for, om du når at bremse op eller ej.
Hold afstand
Hold god afstand til forankørende, så du er sikker på at kunne nå at bremse. Du ved ikke, hvor gode dæk de andre bilister kører med, så lad bilen bagved overhale, hvis den kommer for tæt på.
Hold bilen trillende
Stands ikke unødigt op, hvis der er meget sne, for hvis du først holder stille, risikerer du at sidde fast, f.eks. i et sving eller op ad en bakke. Kik derfor langt frem.
Giv tegn i god tid
Hjælp din medtrafikanter ved at give tegn i god tid når du skal svinge eller skifte vejbane.
Brug motorbremsen
Kør ned ad bakker i lavt gear, således du bruger motoren til at bremse med. Forsøg kun at bruge bremsen hvis det er strengt nødvendigt.
Accelerér langsomt
Speed forsigtigt op i lavt gear og skift til et højere gear så snart som muligt. Brug så vidt muligt andet gear i stedet for første for at reducere risikoen for hjulspind.
Brems inden svinget
Når et sving nærmer sig, skal du begynde at bremse, før du drejer rattet. Du skal helst ikke bremse og dreje samtidig, da bilen i så fald nemmere vil miste vejgrebet.
Tænd lygterne
Når du kører i snevejr, skal du sørge for at tænde lygterne. Du kan ikke nøjes med kørelyset. Hvis sigtbarheden falder til under 100 m, skal du tænde tågelygten. Men husk at slukke igen, når sigtbarheden bliver bedre.
Hvis bilen skrider for dig
En bil kan skride enten over forhjulene, over baghjulene eller over alle fire hjul – også selvom du kører med vinterdæk. Selvom de fleste biler i dag har ESC, som hjælper dig, hvis bilen skrider ud, er det stadig vigtigt at kende til de grundlæggende køretekniske principper:
Træd koblingen i bund og hold den nede til du ikke længere skrider.
Lad være med at bremse eller speede op, så længe bilen skrider.
Forhjulsudskridning: Drej forhjulene tilbage, så de peger ligeud. Bliv ved med at svinge så blødt som muligt.
Baghjulsudskridning: Drej forhjulet tilbage til den retning du kørte i, dvs. til samme side som bagenden skrider ud. Drej rattet tilbage, så det er rettet ligeud. Slip koblingen langsomt og sæt roligt farten op igen.
Vær ekstra forudseende
Se langt frem i trafikken, så du bedre har tid til at reagere. Og husk at man ikke altid kan se om der ligger isslag eller sort is på vejbanen.