Pas på i trafikken, når rådyr, dådyr og kronvildt er på færde
Hvordan mindsker du risikoen for at påkøre et dyr i trafikken? Og hvordan (for)sikrer du dig bedst mod solouheld? Læs med her og få alle svarene.
6 gode råd til, hvordan du undgår påkørsel af dyr
Lige nu er fokus på krondyr, dådyr og rådyr, men listen herunder giver god mening i forhold til at sikre sig bedst muligt mod påkørsel af dyr i det hele taget.
- Hold altid øje med skiltningen
- Husk på, at rådyr og krondyr er flokdyr. Ser du ét dyr, er der ofte flere på vej
- Vær ekstra opmærksom ved solopgang og solnedgang
- Kør efter forholdene
- Sænk farten en smule i områder, hvor der advares om dyr
- Husk på, at en undvigemanøvre kan være farlig
I løbet af foråret flytter de unge rådyr hjemmefra. Og som alle andre teenagere (altså i rådyr-år) sker det ikke uden en vis ståhej. Det samme gælder i efteråret, når føden bliver mere sparsom, og dådyr og kronvildt søger videre.
Og når de ældre hanner på samme tid er godt i gang med at opbygge territoriale grænser, kan vi desværre ikke helt undgå, at der sker uheld.
Men vi kan minimere risikoen.
Statistik fra Dyrenes Beskyttelse viser, at størstedelen af alle påkørsler sker efter klokken 21. Det hænger naturligt sammen med, at dyrene er mest aktive, når det begynder at blive mørkt.
Og selvom et rådyr ikke vejer mere end godt 20 kilo, kan der stadig ske alvorlig skade på både bil, fører, passagerer og selvfølgelig dyr, hvis uheldet er ude, og du rammer dyret med din bil.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg påkører et dyr?
Hvis du påkører et dyr, og dyret stadig er i live, skal du ringe til Dyrenes Vagtcentral på telefonnummer 1812. Hvis dyret ikke er i live, skal du rette kontakt til Falck.
Husk på, at du skal være forsigtig, når ulykken er sket. Selvom der ikke er tale om en stor, sort bjørn, kan et skadet dyr godt være farligt.
Overlad det hellere til de professionelle mennesker, der har den erfaring, som skal til.
Ring 1812 og sig, hvor du er
Du bør orientere dig, inden du ringer til 1812. Vagtcentralen har naturligvis brug for at vide hvor du er, så de hurtigt kan komme dyret til hjælp. Du kan give dem vejnavn eller nummeret på den nærmeste vejkantspæl.
Endnu bedre er det, hvis du kan sende dem dine GPS-koordinater. Dyrenes Beskyttelse sender dig et link, som du blot skal trykke på, så har de dine koordinater. Så kan de også samle data, som forhåbentlig kan bidrage til forebyggelse af uheld.
Er du forsikret ved solouheld?
Vidste du, at næsten hver femte biluheld er et solouheld?
Hvad er en førerpladsdækning?
En førerpladsdækning er et tilvalg til din bilforsikring. Og den dækker dig, hvis du kommer ud for et solouheld. Det er jo sådan, at kaskoforsikringen dækker skaderne på din bil, mens ansvarsforsikringen tager sig af modpartens bil og passagerne, hvis du er ude for et uheld.
Men hvordan ser det ud, hvis du kører alene og er ude for en ulykke?
Her kan du faktisk ende med at stå i en situation, hvor du ikke er så godt dækket, som du faktisk har mulighed for at blive.
Lad os se på et eksempel.
Du er ude at køre, og pludselig mister du kontrollen over din bil på grund af vand (eller dyr) på vejbanen. Du glider ind i et træ. Bilen er skadet, og du har fået personskader.
Din kaskoforsikring dækker skaderne på bilen. Og førerpladsdækningen dækker dig på følgende måde:
- Dækker behandlingsudgifter
- Dækker tabt arbejdsfortjeneste
- Dækker svie og smerte
- Dækker varigt mén
- Dækker erhvervsevnetab
Såfremt du ikke havde en førerpladsdækning, ville du ikke få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte og erhvervsevnetab.
Vi ved godt det ikke er rart at tænke på, men uheldet kan ramme, når du mindst venter det. Også når du kører alene på vejen.
En førerpladsdækning er altid en god dækning at have med på bilforsikringen, fordi den giver dig bedre erstatningsmuligheder ved solouheld og er med til at sikre dig økonomisk.